Kuitenbijter wielrensokken lazy

Fausto Coppi

Il Campionissimo // De Reiger

Fausto Coppi, ofwel de reiger (L’Arione) of de kampioen der kampioenen (Il Campionissimo) is een van de meest legendarische sporters die Italië heeft gekend. Hij heeft talloze wielerrondes op zijn naam geschreven, waaronder vijf keer de Giro d’Italia.

Land:Italië
Prijzen:5x Giro; 2x Tour d’France
Levensloop1919-1960
Sokken:Berggeit

De jongste winnaar van de Giro

Coppi was 20 jaar, 8 maanden en 25 dagen jong toen hij voor het eerst de Giro won in 1940. De krantenkop van La Gazette della Sport luidde dan ook “Il vincitore più giovane”, de jongste winnaar ooit! Dankzij deze prestatie kreeg hij de bijnaam l’Airone, ‘de Reiger’, omdat hij bij het fietsen wel leek te vliegen… 

Zijn grootste fan - La dama bianca

In 1948 stond een geheel in het wit geklede dame bij de finish op Fausto te wachten. Giulia Occhini wilde een handtekening bemachtigen voor haar man die groot fan was, maar raakte zelf in de ban van Fausto en ging zijn wedstrijden volgen. Daarbij altijd in het wit gekleed, wat journalisten deed afvragen wie toch deze “Dama Bianca” was.

Fausto zat klem in een ongelukkig huwelijk met een streng katholieke vrouw. Coppi en la Dama Bianca kregen een buitenechtelijke relatie, een absolute doodzonde in het katholieke Italië. De twee geliefden moesten boeten. Giulia kreeg een gevangenisstraf en van Fausto werd het paspoort ingenomen. Zelfs de Paus bemoeide zich ermee en keurde deze liefde publiekelijk af.

Coppi heeft altijd beweerd dat zijn wereldtitel op de weg in 1953 het resultaat is geweest van zijn gevoelens voor Giulia, die hem had toegezegd bij de finish op hem te zullen staan wachten. De foto waarop La Dama Bianca de bloemen geeft aan Fauso bracht destijds in Italië een grote schok teweeg, omdat toen pas echt duidelijk werd wat deze twee gehuwden voor elkaar voelden.

Ze trouwden in Mexico, maar het huwelijk werd niet erkend. Samen kregen ze een zoon welke in Buenos Aires geboren moest worden door alle heisa van deze “verboden liefde”. Ondanks alle tegenwerking hield hun liefde stand tot aan de vroegtijdige dood van Fausto.

Kuitenbijter wielrensokken lazy
Kuitenbijter wielrensokken lazy

Verdeeldheid tussen twee Italiaanse helden

In 1940 kwam Coppi in het team van Bartali. In alle opzichten waren zij elkaars tegenpool. Bartali, van het platteland, geblokt en beresterk, rookte stevig en hield van een goed glas Nero bij zijn pasta. Coppi daarentegen was het symbool van de moderne renner die zich aan een strikt dieet en een uitgekiend trainingsschema hield.  Al snel fietsten de ploeggenoten niet met maar tegen elkaar. Hun onderlinge haat was legendarisch en verdeelde het land. Zo had je vooral katholieken die Bartali steunden en Coppi verfoeiden omwille van zijn affaire met Giulia Locatelli, La Dama Bianca.

Winst in de wedstrijden werd ondergeschikt aan het elkaar verslaan. Bartali heeft Coppi altijd verdacht van dopinggebruik. Zijn achterdocht was zo groot dat hij standaard een hotelkamer naast die van Fausto Coppi eiste. Hij doorzocht de prullenbakken en hield zijn vijand voortdurend in de gaten, óók buiten de koers.

Stelviopas

De Cima Coppi is vernoemd naar il leggendario ciclista, de legendarische wielrenner. Coppi beklom in 1953 als eerste de Stelviopas. Sinds 1965, vijf jaar na zijn dood, is de Cima Coppi onderdeel van de Giro d’Italia: het is de prijs voor il corridore, de renner, die als eerste het hoogste punt van het parcours bereikt. Ofwel de beste berggeit van die dag.

Kuitenbijter wielrensokken lazy

Net zo snel de berg op als Fausto Coppi?

Vind hieronder jouw fietssokken... coppi coppi!

Related Projects